200 ezer forintra növekedett az egy összegben elszámolható értékcsökkenési leírás, de csak az szja törvényben [FRISSíTVE, 2020-tól a számviteli törvényben is!]

Csak a személyi jövedelemadóról szóló törvényben változtak az egy összegű költségelszámolásra vonatkozó szabályok. 

2019. január 1-jétől módosult a kis értékű, kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök, nem anyagi javak beszerzése, előállítása esetén alkalmazható költség-elszámolási szabály. Az eddigi 100 ezer forintos értékhatár megemelkedett. Idéntől az egyéni vállalkozók a 200 ezer forintot meg nem haladó értékű, kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközöknek, nem anyagi javaknak a beszerzésére, előállítására fordított kiadást érvényesíthetik a vállalkozói bevételeikkel szemben egy összegben költségként.

A számviteli törvényben az értékhatár 100 ezer forint maradt továbbra is!

Számviteli törvény 80. § (2): A 100 ezer forint egyedi beszerzési, előállítási érték alatti vagyoni értékű jogok, szellemi termékek, tárgyi eszközök bekerülési értéke - a vállalkozó döntésétől függően - a használatbavételkor értékcsökkenési leírásként egy összegben elszámolható.

Szja törvény 11. számú melléklet, I. 2.: a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök, nem anyagi javak beszerzésére, előállítására fordított kiadás, ha az a 200 ezer forintot nem haladja meg.

FRISSíTÉS: 2020-tól már a számviteli törvényben is 200 ezer forint az egy összegben elszámolható értékcsökkenés értékhatára.

Írta Biró László, 2019. 02. 03.