Katásoknak is jóvá kell hagyniuk az adóbevallási tervezetet

Őstermelők, áfás magánszemélyek, KATA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók esetén nem válik automatikusan személyi jövedelemadó bevallássá az állami adó- és vámhatóság által elkészített bevallási tervezet.

Az állami adó- és vámhatóság az adóévet követő év február utolsó napjáig beérkezett, rendelkezésére álló munkáltatói, kifizetői adatszolgáltatások alapján elkészíti az egyéni vállalkozók részére is az adóbevallási tervezetet, első ízben a 2018-as adóévre vonatkozóan.

Az adóköteles bevételt szerzett mezőgazdasági őstermelő, az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemély és az egyéni vállalkozó adóbevallási kötelezettségét akkor teljesíti, ha az adóbevallási tervezet felhasználásával vagy adóhatósági közreműködés nélkül bevallást nyújt be.

Mindez azt jelenti, hogy az egyéni vállalkozónak – függetlenül attól, hogy kisadózó vagy vállalkozói személyi jövedelemadózás szerinti adózó – 2019. május 20-án nem válik automatikusan személyi jövedelemadó bevallássá az állami adó- és vámhatóság által elkészített bevallási tervezete, hanem azt szükséges megnyitnia, az abban foglalt adatokat a kifizetői igaozlás adataival ellenőriznie, kiegészíteni, majd elfogadnia.

A kisadózó egyéni vállalkozónak, amennyiben rendelkezik olyan adóköteles jövedelemmel (például munkaviszonyból származó jövedelem), ami miatt személyi jövedelemadó bevallási kötelezettség terheli, az állami adó- és vámhatóság által elkészített bevallási tervezetet 2019. május 20-ig szükséges megnyitnia, ellenőriznie (kiegészítenie) és elfogadnia, ugyanis ennek hiányában nem lesz benyújtott személyi jövedelemadó bevallása a 2018-as év vonatkozásában.

Írta Biró László, 2019. 02. 23.