Jól helyettesíti az ÁNYK-s bejelentőket az online nyomtaványkitöltő alkalmazás (ONYA)

Az online nyomtatványkitöltő alkalmazás az eSZJA-hoz hasonló felület, amelyen keresztül egy helyen hozzáférhetőek és kezelhetőek a képviselt adózók adatai (tárasságok, egyéni vállalkozók, adószámos magánszemélyek)

Az ONYA rendszeren keresztül jövedéki nyomtatványok , adat- és változásbejelentés, bevallások illetve az idei évtől már adóelőleg-nyilatkozat is kitölthető és beküldhető.

Az alkalmazás nagy előnye, hogy az ügyfelek közötti váltás néhány kattintással lehetséges, illetve az adatlapokon a törzsadatok automatikusan kitöltésre kerülnek az ügyfél adataival. Az alkalmazásban egy változásbejelentés (pl. közösségi adószám igénylés) nagyon rövid idő alatt, a megfelelő jelölőnégyzet "pipálásával" el is készülhet. Ellenőrzés lefuttatását követően a nyomtatvány egy gombnyomásra beküldhető. A nyomtatványok felépítése és az ellenőrzés során kapott hibaüzenetek ugyanolyanok, mint az ÁNYKban kitöltött bevallásoké. A beküldésről, illetve a befogadásról ugyanazok a visszaigazolások (nyugta) érkeznek meg, mint az ÁNYK-ból küldött nyomtatványok esetén. Minden adózó esetén külön-külön a "dokumentumok" fülön megtalálhatók a korábban beküldött nyomtatványok, illetve azok állapota is nyomon követhető. A mentett nyomtatványok is ide kerülnek, később megnyithatók, szerkeszthetők.

A beküldött nyomtatványok (hasonlóan az ÁNYK-ból küldött nyomtatványokhoz) az eBEV felületről, a "beküldött dokumentumok" fül alatt lekérhetőek és az ÁNYK-ba visszatölthetőek.

Az online adat- és változásbejelentők rövid időn belül felváltják az ÁNYK-s nyomtatványokat, amelyek információnk szerint hamarosan megszüntetésre is kerülnek ('T101(E), T201(T),stb.).

Mindenképpen azt javasolnám a kollégáknak, hogy ismerkedjenek a felülettel, mert hasznos, megkönnyíti a munkát, illetve az ONYA-hoz, eSZJA-hoz hasonló felület fogja felváltani az eBEV portált is, ha elkészült, illetve az áfa-bevallási tervezetek is ilyen felületre kerülnek majd.

Jelenleg benyújtható nyomtatványok:

Jövedéki témakör: BEV_J02 (fizetendő/visszaigényelhető jövedéki adó), NAV_J27 (magánfőzés adójegy rendelés), NAV_J33 (jövedéki kiskereskedő bejelentése)

Adat- és változásbejelentés témakör: Adóigazolvány igénylés, egyéni vállalkozó bejelentése (T101E), céges bejelentés (T201T), Egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés bejelentése  (T1011), adószámkérés/változásbejelentés egyéni vállalkozók nyilvántartásában nem szereplő adózók (T101)

Bevallások témakör: Kisadózó vállalkozás bevallása (19KATA)

Adóelőleg-nyilatkozatok témakör: Családi kedvezmény, első házasok kedvezménye, figyelembe vehető költségek, külföldi illetőségűek kiegészítő nyilatkozata adókedvezményhez, négy vagy több gyermekes anyák nyilatkozata, személyi kedvezmény nyilatkozat.

Az ONYA felületen benyújtott adóelőleg-nyilatkozatokat az adóhatóság 2020. évtől továbbítja a munkáltató, kifizető felé.

A felület elérhető az alábbi linken: onya.nav.gov.hu

Írta Biró László, 2020. 01. 09.