Egyéni vállalkozás szüneteltetésének minimális időtartama

Gyakori eset katás egyéni vállalkozóknál, hogy tevékenységüket egy naptári hónapig szüneteltetik, ezáltal a tételes adó megfizetési alól mentesülnek. A felügyeleti szerv azonban kissé másként értelmezi az egy hónap fogalmát. 

Az egyéni vállalkozókról szóló törvény kimondja, hogy az egyéni vállalkozó tevékenységét legalább egy hónapig és legfeljebb két évig szüneteltetheti.

Meglehetősen furcsa eset áll elő azonban akkor, amikor a (jellemzően katás) vállalkozó tevékenyégét egy naptári hónapra kívánja (pl. október 1. - október 31.) szüneteltetni.  

Ehhez a szüneteltetés hónapjának utolsó napján (október 31-én) be kellene jelentenie az egyéni vállalkozás folytatásának tényét (így november 1-től lenne újra aktív). Erre azonban nincs lehetőség, mert a webes ügysegéden a folytatáshoz szükséges gomb nem jelenik meg.

Az kormányzati ügyfélvonal írásbeli tájékoztatása alapján: 

"A szüneteltetés során számítandó egy naptári hónap – hóközi kezdődátum esetén – 30 naptári napot jelent. A tevékenység folytatásának kezdő napja a bejelentést követő nap. A szünetelés után a vállalkozói tevékenység a bejelentést követő nappal gyakorolható. 

A szünetelés bejelentését követő 1 hónapon belüli folytatás bejelentése nem minősül megfelelő bejelentésnek, mert a tevékenység szüneteltetésére legalább 1 hónapos időszakra van lehetőség! (Pl. Az egyéni vállalkozó április 1-jétől szüneteltetett egyéni vállalkozói tevékenységét április 30-án benyújtott bejelentésével szeretné folytatni május 1-jén. Ez nem megfelelő bejelentésnek minősülne (mivel legalább egy hónapnyi időtartamig kell tartania a szünetelésnek [*és ez nem 1 hónap??]), ezért az ilyen bejelentő az elektronikus űrlap kitöltésekor erre vonatkozóan hibaüzenetet kap. A bejelentés benyújtásának helyes napja május 1-jei dátum lesz, így a tevékenység május 2-től folytatható.)"  

A belügyminisztérium/kormányhivatal a "legalább egy hónap" alatt nem a szüneteltetés időtartamát érti, hanem azt az időpontot, amíg a folytatásról szóló bejelentést nem lehet benyújtani. 

A szüneteltetés a fent leírtak miatt legalább egy naptári hónap plusz egy nap lesz.

Ez fontos lehet olyan esetekben amikor az egyéni vállalkozónak havi vagy időszakos elszámolású megbízásai vannak és nem szeretné, hogy törthónapra kelljen szerződnie az aktiválást követően (pl. november 2. - november 30.).

Írta Biró László, 2019. 11. 02.