ADÓtraffipax - Kiemelt ellenőrzési témakörök

Online számla adatszolgáltatási kötelezettség ellenőrzése

A héten megkezdte az adóhivatal az online számla adatszolgáltatások ellenőrzését. Célszerű minden vállalkozásnak ellenőrizni, hogy a számlázóprogramból teljesült-e az adatszolgáltatási kötelezettsége (a programokba általában érkezik visszaigazolás), illetve a számlatömbben kiállított, 100.000 forintot meghaladó áfatartalmú számlákról készült-e adatszolgáltatás.

A mulasztók kiszűrése rendkívül egyszerű feladat a hivatalnak, hiszen a számlát befogadó, levonási jogot érvényesítő adóalany az áfabevallásában szerepelteti ezeket a számlákat, így a hiányosságok könnyen felderíthetőek.

Ne feledjék, hogy a számlázóprogramot is be kell jelenteni!

"A NAV megyei (fővárosi) igazgatóságai január 21-től kockázatelemzés alapján ellenőrzéseket végeznek azon online számla adatszolgáltatásra kötelezett adózóknál, akik a rendelkezésre álló kontroll adatok alapján a 100.000 Ft feletti ÁFA tartalommal rendelkező értékesítéseikről nem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket.

Első körben az a mintegy másfélezer vállalkozás biztosan számíthat a revizorok fokozott érdeklődésére, amely a tételes áfa kontroll adatok szerint 1 millió Ft feletti áfa eltéréssel rendelkezik, vagy belföldi beszerezését jelentős részben kényszertörlés alatt álló adózókkal bonyolította."

Írta Biró László, 2019. 01. 23.